Bij het Wilhelmina Kinderziekenhuis, onderdeel van het UMC Utrecht, hebben we een meerdaagse in-company training gegeven. De vraag van het team was duidelijk: hoe kunnen we onze verslaglegging voor patiƫnten verbeteren, terwijl we rekening houden met de eisen van het medisch model en de wetenschappelijke context waarin we werken?
Tijdens de training gingen we samen met het team in brainstormsessies aan de slag om te kijken naar de verschillende soorten verslaglegging en hoe deze afgestemd kunnen worden op diverse doelgroepen: van de patiƫnt zelf tot de kinderarts en wetenschappelijke onderzoekers. We bespraken hoe je, los van bestaande formats, je eigen diagnostische denken kunt invlechten in de verslaglegging en hoe hypothesetoetsing op verschillende niveaus een rol kan spelen.
De training leidde tot een waardevol bewustwordingsproces: het team ging met een frisse blik kijken naar de diagnostische cyclus en hoe verslaglegging niet alleen een weergave is van feiten, maar ook een manier om beter aan te sluiten bij de lezer. Deze ervaring heeft ons bovendien geĆÆnspireerd bij het ontwikkelen van onze eigen cursus āSchrijf Diagnostiekverslagen Snel en Effectiefā.